Kāpēc šprotes eļļā ir noderīgas un vai šie konservi var būt kaitīgi veselībai?
Šī slavenā uzkoda ir iemīļota kopš seniem laikiem. Kādreiz tā bija dārga delikatese, tagad pieejama ikvienam. Ideāli piemērota gan svētku, gan ikdienas maltītei. Gardi un par cenu, kas pieejama ikvienam. Nav nekā gardāka, ja kopā tiek apvienotas šprotes, gabaliņš maizes un gurķis.Padomju laika bērniem tas ir produkts, kas atsauc atmiņā bērnību.
Sākotnēji šādi konservi tika gatavoti no noteikta veida sīkajām zivīm - baltijas brētļiņām. Tagad konservos var būt jebkuras sīkās zivis – brētliņas, siļķes, salakas, sardīnes. Tāpēc šo produktu ne vienmēr var patiesi dēvēt par "šprotēm", nosaukums ir drīzāk palicis kā apzīmētājs. Tomēr uz garšas vai uzturvielu vērtību tam nav nekādas ietekmes, tāpēc uztraukties nav iemesla.
Šim produktam ir augsts kaloriju saturs, tas ir ļoti vērtīgs enerģijas avots. Tas būs svarīgi arī tiem, kas plāno pieņemties svarā. Produkts satur visas neaizstājamās aminoskābes, tātad, tas ir ideāls gaļas aizstājējs.
Nepiesātinātās taukskābes un mikroelementi ļauj nostiprināt sirds un asinsvadu sistēmas sieniņas, novērš trombu veidošanos. Uzlabo ādas un matu izskatu. Zivis iesaka lietot smadzeņu aktivitātes uzlabošanai un novecošanas aizkavēšanai. Tāpat šprotes ir noderīgs produkts osteoporozes profilaksei.
Šprotes ir ļoti vērtīgs B grupas vitamīnu, kā arī A un D vitamīna avots. 100 gramos produkta ir E vitamīna gandrīz diennakts deva. Pateicoties maigajai termiskajai apstrādei, vitamīni labi saglabājas arī gala produktā. Vēl viena konservēto zivju labā īpašība ir tā, ka pateicoties hroma saturam, to lietošana uzturā neļauj attīstīties cukura diabētam. Šprotes satur arī citas minerālvielas: mangānu, fluoru, dzelzi, varu, jodu, sēru, kāliju, nātriju, fosforu, magniju un hloru.
Šprotes var kaitēt cilvēkiem, kuriem ir alerģiskas reakcijas vai individuāla nepanesamība. Tāpat to lietošana nav ieteicama ja novērojama podagra, aptaukošanās, aknu vai nieru problēmas, paaugstināts asinsspiediens vai sirds slimības.
Noteikti jāatceras par zivju uzglabāšanas apstākļiem, no tiem ir atkarīgas to garšas īpašības un ietekme uz organismu. Tāpēc, izvēloties produktu, esiet uzmanīgi. Vienmēr ir vērts pārbaudīt izgatavošanas un derīguma termiņa datumus.
Šprotes ir ne tikai daudzu cilvēku iecienīts ēdiens. Tās ir organismam noderīgu vielu avots. Tās ieteicams regulāri lietot uzturā, lai papildinātu organismam svarīgus mikroelementus.
Ievērojiet pareizu uzturu, pievērsiet uzmanību kontrindikācijām un saudzējiet savu veselību!
Kāpēc šprotes eļļā ir noderīgas un vai šie konservi var būt kaitīgi veselībai?