Daži fakti no brētliņu un šprotu vēstures
Latvija kopš seniem laikiem lepojas ar savu zvejniecības nozari. Piekrastes apdzīvotajās vietās nozvejotās zivis jau izsenis tika kūpinātas, sālītas un žāvētas pašu patēriņam, taču plašāku tirdzniecību ierobežoja šādu produktu salīdzinoši īsais derīguma termiņš.
Latvijas šprotu pagatavošanai paredzēto zivju nozvejas reģioni
Latvijas šprotes tiek gatavotas tikai no brētliņām un neliela izmēra reņģēm, kas nozvejotas divos konkrētos Baltijas jūras reģionos. Latvijas šprotu ražošanai piemēroto zivju nozvejas zonai jāatrodas Baltijas jūras FAO 27 reģionos (skatīt karti): 27.III.d.28.1, 27.III.d.28.2 un 27.III.d.26, t.i., netālu no Latvijas piekrastes, un tas ir saistīts ar nepieciešamību piegādāt svaigas zivis 48 stundu laikā pēc to nozvejas, lai nodrošinātu nemainīgu kvalitāti. Nozvejas sezona - no oktobra līdz martam. Latvijas brētliņu pagatavošanai neizmanto nārsta laikā noķertās zivis.
Kā gatavo Latvijas šprotes?
Tradicionālās Latvijas šprotes eļļā tiek gatavotas no brētliņām un neliela izmēra reņģēm. Kopš pagājušā gadsimta nekas nav mainījies – tehnoloģiju attīstība ražošanas procesu nav ietekmējusi. Latvijas šprotes ir unikāls produkts, ko cilvēki ar mīlestību gatavo savām rokām.
Latvijas šprotu īpatnības
Par Latvijas šprotēm pilntiesīgi var saukt tikai no noteiktām zivīm īpašā veidā pagatavotus konservus. Tās gan agrāk, gan tagad tiek gatavotas tikai no brētliņām un neliela izmēra reņģēm, kas no oktobra līdz martam nozvejotas noteiktās Baltijas jūras akvatorijās. Kūpināt vai nosūtīt sasaldēšanai šprotu pagatavošanai paredzētās zivis drīkst ne vēlāk kā 48 stundu laikā pēc to nozvejas. Katrai kūpinātajai zivij jābūt 4–6,5 cm garai (liemenis bez galvas). Augstas kvalitātes sāls un eļļa, noteikta sterilizācijas temperatūra un citi ražošanas standarti padara Latvijas šprotes īpašas.
Kādas ir Latvijas šprotu labās īpašības?
Latvijas šprotes ir kalorijām bagāts un vērtīgs enerģijas avots: tās satur viegli asimilējamās olbaltumvielas ar vērā ņemamu aminoskābju kopumu, kas regulē sirds, smadzeņu un asinsvadu darbību un veicina labsajūtu locītavu iekaisumu un depresijas gadījumā. Produkta sastāvā esošie polinepiesātinātie tauki un mikroelementi palīdz stiprināt sirds un asinsvadu sistēmas sieniņas, novērš asins recekļu un holesterīna plāksnīšu veidošanos, uzlabo ādas un matu stāvokli. Latvijas šprotes ir E, A, B1, B2 vitamīna un minerālvielu hroma, fosfora un kalcija avots. Šāds komplekss palēnina cilvēka organisma novecošanās procesus un ir diabēta un osteoporozes profilakses līdzeklis.