Sastāvdaļas:
Latvijas šprotes eļļā – 1 bundžiņa
svaigs gurķis – 1 gab.
olas – 2 gab
vārīti kartupeļi – 3 gab.
vārīts burkāns – 1 gab.
majonēze – 100 g
lociņi
Pagatavošana:
1. Lai pagatavotu šos salātus jāņem Latvijas šprotes eļļā, svaigs gurķis, olas, vārīti kartupeļi un burkāns, lociņi un majonēze
2. Uz rīves sarīvējam vārītos kartupeļus
3. Salāti ir kārtainie - tātad katru sastāvdaļu liekam kā atsevišķu kārtu, lai sanāktu glīti, nepieciešams gredzens salātu kārtošanai. Kā pirmo kārtu liekam kartupeļus.
4. Pēc tam uz rīves sarīvējam vārīto burkānu un liekam virsū kartupeļiem kā nākamo slāni. Katru slāni vajadzētu nedaudz "saspiest", lai sanāktu vienmerīgi.
5. Burkānu slāni pārklājam ar majonēzi vai majonēzes un krējuma maisījumu, un pārberam pāri smalki sagrieztus lociņus
6. Šprotes ar dakšiņu sasmalcinam un liekam virsū lociņiem
7. Olas novāra, atdzesē un nomizo, tad atdala baltumu no dzeltenuma. Dzeltenumu sasmalcinām un liekam kā nākamo kārtu, pēc tam pārklājam ar majonēzi vai krējumu.
8. Svaigo gurķi sarīvējam uz rupjās rīves un liekam kā nākamo kārtu.
9. Ar dakšiņu saspaidām olas baltumu un liekam virsū kā pēdējo slāni.
10. Pēc tam uzmanīgi noņēmam gredzenu. Liekam salātus aukstumā uz aptuveni 30 minūtēm, tad pasniedzam.
Labu apetīti!
Garšīgi kārtainie salāti, kurus, neatkarīgi no sezonas, var pagatavot no produktiem, kas pieejami cauru gadu. Bet to galvenā sastāvdaļa ir Latvijas šprotes. Tieši no šīm zivtiņām ir atkarīga šī ēdiena garša. Vārītas olas, burkāni, kartupeļi un lociņi tikai papildinās salāta zivju garšas noti. Ir pamanīts, ka šos salātus ar baudu ēd pat cilvēki, kuri parasti cenšas izvairīties no zivju ēdieniem.